tiistaina, elokuuta 18, 2009

SVZ'aan suuri laajennus

Tässä se taas nähdään kuinka hienosti osaa pysytellä yhteen rotuun rajoittuunena; alunperin oli tarkoitus SVZ'ssa kasvattaa vain arabeja, pian rakentui kuitenkin puoliverisiipi joka hyppäsi vain muutaman viikon kuluttua omaksi tallikseen. Tavanomaisten suomalaisten ohella on SVZ'n idea miltei aina ollut kasvattaa niitä harvinaisempia puoliverisiin laskettavia rotuja, kuten brandenburg, zweibrücker sekä näemmä muiden varjoon jäänyt oldenburg. Kaavailtiinpa siinä sitten myös vielä harvinaisempien lämminveriratsujen jalostuksen aloittelua;orlov-rostoptshin, budjonny, don... Näin pitkälle emme sentään vielä ole ehtineen, joskin SVZ'aan satelee uusia tuttavuuksia kuin sieniä sateella - ja tästäpä päästäänkin tämän kirjoituksen varsinaiseen aiheeseen.

Nimittäin Studin yllättävään laajennukseen; puoliveristen rinnalle on otettu valtava määrä uusia rotuja, aina haflingereista irish cobeihin ja welsh cobeihin, unohtamatta liutaa terskinhevosia, joiden jalostukseen minulla jo olikin ollut pieni kosketus. Myös muutama akhal-tekke pääsi kehiin, tällä hetkellä kolme laukkapainotteista tammaa sekä yksi kisamaailmankin tuulia haistellut ori. Kaikki tuontisukuisia, aivan kuten vielä toistaiseksi miltei koko tallin alati kasvava hevoskaarti.

Minulle lähes uutena - ponijalostus. Juolahtipa mieleeni, etten juuri koskaan ole ollut shetlanninponijalostusta enempää osallisena ponikasvatukseen, toki joskus aikanaan tuli varsa jos toinenkin saatettua maailmaan. Mutta nyt on jo kuitenkin aika ryhdistäytyä ponijalostuksen saralla - eipä muuta kuin lauma poneja kehiin! Muutaman yllä mainitsemani rodun lisäksi tallipihaamme astelee nykyään kirjava lauma australianponeja, lewitzereitä kuin myös suurempi joukko new foresteja. Toki mukaan mahtuu myös moniponi connemara, unohtamatta suloista punkkaria vuonohevosta! Ostoslistalla mainitaan vielä joitain ponirotuja, kuten kalliovuortenponi ja gotlanninruss. Jospa Susikallion shettisjalostus siirtyisi SVZ'n puolelle? Aika näyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti